Het verlies dat gemeenten moeten nemen op onverkoopbare bouwgrond loopt in de miljarden. Dat zegt de voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Gisteren bracht Nieuwsuur naar buiten dat tientallen gemeenten hun verlies moeten nemen op aangekochte bouwgrond. Vanwege de crisis kunnen die niet worden ontwikkeld of verkocht. Alleen al de gemeente Apeldoorn zou zo 124 miljoen euro verlies moeten nemen.

Volgens voorzitter Ralf Pans van de directieraad kampen nog veel meer gemeenten met dit probleem. Pans loopt vooruit op een rapport dat de VNG over deze kwestie opstelt.

Bezuinigen

De VNG heeft berekend dat in 2009 het verlies van alle gemeenten samen op ongeveer 2,5 miljard euro uitkwam. Inmiddels is dat, volgens Pans, opgelopen tot bijna 4 miljard euro.

De gemeenten hebben nu voor ongeveer 2 miljard verlies genomen. Pans verwacht dat ook de rest van dit bedrag op het conto van de lokale begrotingen komt.

De verliezen betekenen dat veel gemeenten drastisch moeten bezuinigen. Daar komt nog bij dat de lokale overheden vanwege de crisis ook minder inkomsten hebben.

STER reclame