NOS NieuwsAangepast

Verdediging Karadzic Joegoslaviëtribunaal

Een belangrijke dag voor het Joegoslaviëtribunaal: vandaag begon Radovan Karadzic aan zijn verdediging. Het proces tegen de politiek leider van de Bosnische Serviërs startte bijna drie jaar geleden, maar sindsdien hebben alleen de aanklagers hun bewijs gepresenteerd.

Voor zijn verdediging heeft Karadzic van het tribunaal 300 uur de tijd gekregen, net zoveel tijd als de aanklagers hebben gebruikt. Karadzic had gevraagd om 600 uur, hij wilde 579 getuigen oproepen.

Genocide

Karadzic wordt verdacht van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij maakt eerst gebruik van de mogelijkheid om een eigen verklaring af te leggen. Vervolgens zal hij getuigen oproepen met betrekking tot de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, die van 1992 tot 1995 aan zo'n 10.000 mensen het leven kostte.

De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic zei voor het tribunaal dat hij geen informatie had over de moorden in Srebrenica. Karadzic zei dat hij opdracht had gegeven de burgers in Srebrenica te beschermen. "Iedere bom raakte me persoonlijk, ik was daar op tegen", zei Karadzic. Volgens hem waren de moslims zelf verantwoordelijk voor de belegering.

'Verdien beloning'

Eigenlijk verdient hij een beloning, vindt Karadzic. Hij zegt het lijden van mensen te hebben beperkt en vrede hebben nagestreefd. Volgens Karadzic wordt het aantal oorlogsslachtkoffers overdreven. "Op termijn zal de waarheid prevaleren boven de beschuldigingen, propaganda en leugens", zei hij.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl