NOS NieuwsAangepast

Maki's op Madagaskar zeer bedreigd

Veel maki-soorten op Madagaskar worden ernstig met uitsterven bedreigd. Van de zeldzaamste soort, de noordelijke wezelmaki, leven er nog negentien in het wild.

Dat blijkt uit een lijst van 25 meest bedreigde primatensoorten die de International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft gepubliceerd. De IUCN is een samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties en vooral bekend van de Rode Lijst, waarop van elke diersoort is te zien of die wordt bedreigd.

Bergafwaarts

In de top-25 (.pdf) staan zes verschillende maki's, waaronder de indri, de grootste maki-soort. De maki (lemuur) is een halfaap die alleen op het Afrikaanse eiland Madagaskar voorkomt. Van de 103 soorten en ondersoorten maki's wordt 91 procent met uitsterven bedreigd, zegt de IUCN.

Volgens de onderzoekers gaat het vooral de laatste drie jaar bergafwaarts met de maki-populatie op Madagaskar. Ze wijten dat aan de politieke situatie op het eiland na een machtswisseling in 2009, waardoor er te weinig wordt toegezien op goede bescherming van de dieren. Hun leefgebied wordt in snel tempo vernietigd en er wordt op ze gejaagd voor hun vlees.

Toch is er ook goed nieuws uit Madagaskar. Dankzij een gerichte beschermingscampagne kon de breedsnuithalfmaki van de lijst worden gehaald.

Tropische bossen

De IUCN komt elke twee jaar met een top-25 van bedreigde (mens)apen en aapachtigen. Dit is de zevende editie, waarin negen nieuwe soorten zijn opgenomen. Behalve uit Madagaskar komen ook veel van de bedreigde dieren uit de tropische bossen van Vietnam, Indonesië en Brazilië.

De organisatie zegt dat van de 633 primatensoorten in de wereld ruim de helft (54 procent) met uitsterven wordt bedreigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl