NOS NieuwsAangepast

EU verscherpt sancties tegen Iran

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn het eens geworden over verscherpte sancties tegen Iran. De EU beschuldigt Iran ervan te werken aan kernwapens. De nieuwe sancties moeten de druk op Teheran opvoeren.

De Duitse minister Westerwelle zei voorafgaand aan een overleg in Luxemburg dat er een reeks aan sancties wordt besproken. De sancties richten zich onder meer op de Iraanse bankensector en de olie- en gassector.

Gesprekken met Iran over zijn nucleaire programma hebben de voorbije maanden niets opgeleverd. De sancties moeten Teheran dwingen tot nieuwe gesprekken en concessies.

'Protesten'

Correspondent Thomas Erdbrink zegt dat de sancties inmiddels vrijwel neerkomen op een totaalverbod op het doen van zaken met Iran. Hij wijst erop dat de waarde van de toch al zwakke Iraanse munt hierdoor verder kan dalen, wat leidt tot een grotere ontevredenheid onder de Iraanse bevolking.

De sancties, zegt Erdbrink, kunnen leiden tot nieuwe protesten. Die kunnen gericht zijn tegen het Westen, dat de sancties oplegt, maar ook tegen de Iraanse machthebbers, die ervoor verantwoordelijk gehouden kunnen worden.

De sancties gelden overigens niet voor goederen die voorzien in "humanitaire behoeften". Wat die clausule in de praktijk betekent, is onduidelijk.

Grens

De Israëlische premier Netanyahu zei eind vorige maand in de Algemene Vergadering van de VN dat de internationale gemeenschap een grens moet trekken. De mate waarin Iran uranium verrijkt, zou erop duiden dat het land werkt aan kernwapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl