NOS NieuwsAangepast

SP wil opheldering lekken in cloud

De SP wil opheldering over de veiligheid van de clouddiensten van bedrijven als Google en Apple. De Kamerleden Gesthuizen en Van Bommel willen van de ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie weten welke stappen ze gaan zetten om de clouddiensten veiliger te maken.

Volgens SP'er Van Bommel lijkt er een groot informatielek te zijn, "en de overheid heeft geen idee wat de omvang hiervan is".

Veel Nederlanders maken gebruik van de clouddiensten. Informatie die tot nu toe op de harde schijf van een computer werd opgeslagen, staat steeds vaker op een zogenoemde cloud. De eigenaren van die informatie kunnen er dan via internet bij.

Groter risico

Vandaag bleek uit onderzoek van het Instituut voor Informatierecht dat gebruikers van clouddiensten een groter risico lopen dan tot nu toe werd gedacht. Amerikaanse opsporingsdiensten hebben toegang tot die gegevens.

De SP-Kamerleden willen ook weten hoeveel informatie er mogelijk via de cloud in vreemde handen is gekomen. "Er zijn nu data toegankelijk voor mensen die daar niet bij mogen komen en dit kan gebruikt worden voor verkeerde doeleinden", aldus Van Bommel.

Google, Microsoft en Apple zijn de grootste aanbieders van de clouddiensten. De servers van een cloud kunnen overal ter wereld staan. Het voordeel is dat gebruikers overal ter wereld bij hun informatie kunnen. Maar de eigenaar blijkt dus niet de enige die er bij kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl