NOS NieuwsAangepast

Amerika leest met je mee

Even snel iets opslaan in je Dropbox of in Google Docs. Handig, zolang je maar niet denkt dat je gegevens veilig zijn. Amerikaanse opsporingsdiensten kunnen gewoon meelezen. Sterker nog, juist gegevens van niet-Amerikanen lopen een groter risico om bekeken te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Informatierecht.

Minder rechten

Opvallend is dat niet-Amerikanen veel minder rechten hebben dan Amerikanen. Daarnaast is het niet relevant waar de clouddienst vandaan komt. Als een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld een backup server heeft in Amerika mogen de opsporingsdiensten ook meteen neuzen in de servers die wel in Nederland staan.

Je moet dus goed nadenken over wat je in de cloud opslaat. "Het lijkt natuurlijk handig als je je belastingformulier ergens zet, zodat je er ook op je werk bij kan. Maar dat betekent wel dat Amerikaanse opsporingsdiensten er ook bij kunnen. Je bent dan niet meer per definitie beschermd door Nederlandse privacywetten of andere regelgeving", waarschuwt onderzoeker Axel Arnbak.

Onacceptabel

VVD-kamerlid Jeanine Hennis noemt de ontwikkeling in het NOS radio 1 journaal onacceptabel. Ze gaat de demissionaire ministers Spies en Opstelten vragen de ontwikkeling te onderzoeken. "De Amerikaanse autoriteiten zorgen over het algemeen wel voor Amerikaanse onderdanen, maar als Europeaan kom je van een koude kermis thuis als er daar per ongeluk iets met jouw gegevens gebeurt", aldus Hennis. De zaak moet volgens haar op Europees niveau worden aangepakt, want "alleen Nederland gaat het niet winnen van de Amerikanen."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl