NOS NieuwsAangepast

Immaterieel erfgoed op lijst

Het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn als eerste tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Dat maakte het Nederlandse Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vandaag bekend.

VN-organisatie Unesco houdt sinds 2003 een lijst bij van het wereldwijde immateriële erfgoed. Daar staan inmiddels zo'n 300 tradities op uit 70 landen, zoals de Spaanse flamenco en de Franse keuken. Of de drie Nederlandse tradities ook op de VN-lijst komen, wordt pas de komende jaren duidelijk.

Tradities

Nederland deed al langer mee aan de materiële versie van de lijst, waar bijvoorbeeld de Amsterdamse grachtengordel op staat, maar ons land had tot voor kort geen beleid voor de immateriële lijst.

Daarom vroeg het kabinet het Centrum het immateriële erfgoed van Nederland in kaart te brengen, samen met Openluchtmuseum en het Meertens Instituut. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar belangrijke tradities als Sinterklaas, de Elfstedentocht en carnaval.

Nationale inventaris

Ineke Strouken, die de inventarisatie leidde, is blij de eerste drie tradities op de lijst te kunnen zetten. "Wij hebben er een tijd op moeten wachten, maar eindelijk staan de eerste tradities op de nationale inventaris. Het immaterieel erfgoed in Nederland heeft een gezicht gekregen. Vanaf nu zullen meer tradities volgen."

De Boxmeerse Vaart is een eeuwenoude Heilig Bloedprocessie in Noord-Brabant ter herinnering aan een wonder. Voor het bloemencorso in Zundert helpt elk jaar het hele dorp mee om alle wagens te versieren. De Sint Maartensviering wordt al eeuwen gehouden in Utrecht ter ere van de beschermheilige van de stad.

Uitbreiding

Later zullen meer tradities en gebruiken worden opgenomen op de lijst. Daarvoor kunnen organisatoren een verzoek indienen bij het Centrum.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur zei eerder al te verwachten dat ook het carnaval en de Elfstedentocht uiteindelijk een plekje zullen krijgen op de nationale erfgoedlijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl