NOS NieuwsAangepast

Meer polarisering onder Obama

Barack Obama had de president willen zijn die het 'rode' en 'blauwe' Amerika zou verenigen, maar daar lijkt niet veel van te zijn terechtgekomen. De polarisatie tussen Republikeinen en Democraten is alleen maar toegenomen.

Volgens een peiling van Gallup zijn er maar weinig Republikeinen (8 procent) die te spreken zijn over Obama, terwijl een overgrote meerderheid van Democraten (90 procent) vierkant achter hun leider staat. Het verschil van 82 procent is het grootste gat door Gallup gemeten voor zittende presidenten uit het recente verleden.

In 2004 waren de Verenigde Staten onder George W. Bush na diens eerste termijn ook al zo verdeeld, met een verschil van 80 procent. Bush had de steun van maar 12 procent van de Democraten en 92 procent van de Republikeinen.

Clinton en Reagan

Eerdere presidenten waren volgens Gallup beter in staat een brug te slaan tussen de twee partijen. Zo kon Bill Clinton de goedkeuring van 23 procent van Republikeinen wegdragen, en het Republikeinse icoon Ronald Reagan wist als zittend president maar liefst 25 procent van Democraten te bekoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl