NOS NieuwsAangepast

Recordpartij cocaïne onderschept

De douane in Antwerpen heeft maandag een recordpartij cocaïne onderschept die voor Nederland bedoeld was. De partij van ruim 8000 kilo had een geschatte straatwaarde van meer dan een half miljard euro.

Het is volgens het OM de op een na grootste partij cocaïne die ooit in Europa is onderschept. De drugs waren verborgen in een lading bananen in een vrachtschip uit Ecuador dat maandag de haven van Antwerpen binnenvoer.

Drugs naar Rotterdam

De politie volgde de vrachtwagen met de bewuste container naar het industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam. Toen de container daar dinsdagmiddag werd afgeleverd, pakte de Nationale Recherche vijf mannen op: de 46-jarige vrachtwagenchauffeur uit België en de vier mannen die hielpen bij het leeghalen van de container.

Alle verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De Nationale Recherche onderzoekt nog wie er verder achter het megatransport zitten.

Bananen

De container uit Ecuador was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer. De bananen die als deklading dienden, zijn cadeau gedaan aan de dierentuin Blijdorp.

De haven van Antwerpen wordt de laatste jaren vaak gebruikt door criminele organisaties uit Nederland voor het invoeren van grote partijen drugs. De criminelen kiezen voor die route omdat de pakkans in de Nederlandse havens groter is geworden.

Corruptie

Geruchten dat criminelen in Antwerpen hulp krijgen van corrupte medewerkers van de douane lijken met deze drugsvangst te worden bewaarheid. In het onderzoek naar de maandag ontdekte partij cocaïne zijn ook een 31-jarige douanemedewerker en zijn vriendin aangehouden.

De verdachte douanier hield er een extravagante levensstijl op na. Bij hem zijn peperdure horloges en auto's als Bentleys, Porsches en BMW's in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl