NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs voor de Vrede naar EU

De Nobelprijs voor de Vrede is gewonnen door de Europese Unie. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo bekendgemaakt. De keuze voor de EU was eerder al uitgelekt via de Noorse publieke zender NRK.

Volgens het Nobelcomité zorgt de Europese Unie al zestig jaar voor vrede en democratie. Voorzitter Jagland zei dat oorlog in Europa, zeven decennia na het einde van de Tweede Wereldoorlog, ondenkbaar is.

Jagland roemde de hechte band tussen de vroegere vijanden Frankrijk en Duitsland. Ook prees hij de EU voor het brengen van stabiliteit in Oost-Europa na de val van het communisme, eind jaren tachtig.

Bookmakers

De Europese Unie was bij de bookmakers een van de favorieten voor de prijs. Ook werden bloggers die actief waren tijdens de Arabische Lente als potentiële winnaars genoemd.

De Nobelprijs voor de Vrede is de meest prestigieuze vredesprijs ter wereld. Vorig jaar werden drie vrouwen onderscheiden voor hun strijd voor vrouwenrechten. Eerdere winnaars zijn de Chinees Liu Xiaobo (2010), president Obama (2009) en oud-vicepresident Gore (2007), die de prijs kreeg voor zijn campagne over klimaatverandering.

Nobelprijs voor de Economie

Al de hele week worden door het Nobelcomité Nobelprijswinnaars bekendgemaakt. Maandag wordt de laatste winnaar bekend; dan wordt duidelijk wie de Nobelprijs voor de Economie krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl