NOS NieuwsAangepast

Turkije: toestel had militaire lading

Het Syrische passagiersvliegtuig dat gisteren door de Turkse luchtmacht gedwongen werd om in Ankara te landen, had militair materieel en munitie aan boord. De Turkse premier Erdogan zegt dat het in Rusland is gemaakt en was bestemd voor het Syrische ministerie van Defensie.

De Airbus A320 van Syrian Air die onderweg was van Moskou naar Damascus werd gisteravond door Turkse gevechtsvliegtuigen onderschept. Turkije had informatie gekregen dat het toestel mogelijk militair materieel aan boord had.

Turkse media meldden gisteravond dat er raketonderdelen en communicatieapparatuur aan boord waren. Na inspectie van het toestel en inbeslagname van een deel van de lading mocht het vliegtuig weer vertrekken.

Granaten in Turkije

De spanningen tussen Turkije en Syrië zijn de afgelopen weken opgelopen. Dat gebeurde nadat Syrische mortiergranaten meerdere keren op Turks grondgebied terecht waren gekomen tijdens de strijd tussen het Syrische leger en de opstandelingen. Bij een van die incidenten kwamen vijf mensen om het leven.

Turkije zal ook andere Syrische vliegtuigen controleren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat Ankara vastbesloten is om wapenverkopen aan het regime van Assad te stoppen.

Tegen Syrië is geen internationaal wapenembargo van kracht. Dat wordt in de VN-Veiligheidsraad steeds tegengehouden door Rusland, de grootste wapenleverancier van Syrië.

'Recht op onderscheppen'

Turkije zegt dat het volgens internationale luchtvaartafspraken het recht heeft om een vliegtuig te onderscheppen, vooral als het vermoeden bestaat dat de veiligheid in gevaar is. Volgens Turkije is daar sprake van omdat er informatie was dat er wapens aan boord waren van het passagiersvliegtuig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl