NOS WielrennenAangepast

Knebel: "Wist niets van doping"

Harold Knebel, de directeur van de wielerploeg van de Rabobank, heeft nog eens benadrukt dat hij nooit heeft gehoord van dopinggebruik in de Rabobank-ploeg.

Hij reageerde op de verklaringen van Levi Leipheimer in het USADA-rapport over dopinggebruik bij de US Postal-ploeg van Lance Armstrong.

Leipheimer zegt dat hij in zijn tijd bij de Rabobank-ploeg doping heeft gebruikt met hulp van de ploegarts van Rabobank.

"Uitspraken een verrassing"

Knebel geeft aan dat hij niets van die berichten weet. "Daar wist ik niets van. Mij is niet bekend dat er een dopingprogramma was bij de Rabobank. Voor mij waren de uitspraken van Levi Leipheimer een volledige verrassing."

Knebel ontkent dat het vertrek van Erik Breukink en Adri van Houwelingen iets te maken heeft met de dopingbeschuldigingen, die aan het adres van de Rabobank zijn geuit. Hij heeft er vertrouwen in dat de huidige ploeg geen dopingzondaars in de gelederen heeft.

"Ik kan zeggen dat we alle sancties hebben ingezet om een schone ploeg te krijgen. Er zijn altijd renners die zich niet aan de regels houden. Maar we zetten alles op alles om problemen op het gebied van doping te voorkomen."

Waarheidscommissie

Knebel vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het dopinggebruik in de wielerwereld. Hij denkt daarbij aan een waarheidscommissie die iedereen moet ondervragen die bij doping betrokken was.

"Wij vinden dat er nu een bepaalde rechtsongelijkheid gaat optreden tussen individuele renners en renners betrokken bij het USADA-verhaal. Renners binnen dat dossier krijgen nu een strafvermindering aangeboden en dat geldt dus niet voor andere renners die daar mogelijk bij betrokken zijn", zegt Knebel.

De waarheidscommissie zou volgens Knebel ook sancties moeten kunnen opleggen, maar dan moeten de straffen vooraf bekend zijn.

"Moeilijke periode"

De leiding van de Rabobank-ploeg nam daags na de openbaring van het dossier geen afstand van de verklaringen van Leipheimer. Toen liet de directie in een korte verklaring weten dat het management kennis heeft genomen van de bekentenis van Leipheimer.

"De verklaringen bevestigen nogmaals dat het wielrennen in een zeer moeilijke periode zit, vooral door het verleden", aldus Rabobank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl