NOS NieuwsAangepast

Tekeningen uit oertijd zijn toch echt

Drie tekeningen op duizenden jaren oude stenen blijken toch echt te zijn. Het gaat om de Venus van Geldrop, de Danser van Wanssum en een steen met daarop een kleine driehoek, die zo'n 12.000 jaar oud is.

Jarenlang werd gedacht dat de graveringen vervalst waren, maar nu hebben deskundigen uit Bordeaux geconcludeerd dat ze echt uit de oertijd komen. Het Limburgs Museum in Venlo presenteert het onderzoek naar de echtheid op 21 oktober.

Vervalsing

De Venus van Geldrop werd in 1962 gevonden in Geldrop en tien jaar later dook in de kelder van het gemeentehuis in Venray de Danser van Wanssum op. Een archeologisch instituut uit Groningen deed de stenen af als een vervalsing.

Toen in 1995 bij Roermond weer een oude steen met een gegraveerde driehoek werd gevonden, werd besloten de stenen opnieuw onder de loep te nemen.

Oudste tekening van Nederland

Volgens het Limburgs Museum bevat de steen met de driehoek nu de oudste tekening van Nederland. De steen werd vermoedelijk meer dan tienduizend jaar geleden gebruikt om vuurstenen mee te bewerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl