NOS NieuwsAangepast

Exacte moordplek Caesar ontdekt

Spaanse archeologen zeggen dat ze in Rome de precieze plek hebben gevonden waar Julius Caesar in 44 voor Christus werd vermoord.

Julius Caesar werd op 15 maart van dat jaar door politieke rivalen met messteken om het leven gebracht, omdat hij te veel macht had gekregen. Dat gebeurde tijdens een zitting van de Romeinse Senaat.

De onderzoekers vonden in het gebouw waar de Senaat vergaderde, de Curia Pompei, een cementen plaat van drie meter breed en twee meter hoog, die niet bij de structuur van het gebouw past. Volgens de onderzoekers plaatste Caesars adoptiefzoon en opvolger Augustus die om de plek van de moord te verzegelen.

Vergadering

De vondst van de plaat bewijst wat in oude teksten over de moord geschreven staat, namelijk dat Caesar de vergadering voorzat waarin hij werd vermoord. De plaat werd namelijk voorin de Curia gevonden, op de plek waar de voorzitter zou hebben gezeten.

De moord had grote gevolgen voor het Romeinse Rijk en inspireerde kunstenaars keer op keer. Shakespeare verzon voor Caesar de beroemde laatste woorden: "Ook gij, Brutus?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl