NOS NieuwsAangepast

Violist Theo Olof overleden

De violist Theo Olof is gisteren na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was onder Bernard Haitink concertmeester van het Concertgebouworkest in Amsterdam.

Ook schreef hij over klassieke muziek en was hij één van de bedenkers en oprichters van Radio 4 die in 1975 begon uit te zenden. Naar de publieke klassieke zender werd in 2009 een prijs vernoemd die Olof zelf als eerste in ontvangst mocht nemen.

Theo Olof was een leerling van de beroemde violist Oskar Back. Hij was tientallen jaren concertmeester van het Residentie Orkest in Den Haag onder Willem van Otterloo. Daarna stapte hij over naar het Concertgebouw in Amsterdam waar hij werkte onder Bernard Haitink.

Jodenvervolging

Theodor Olof werd op 5 mei 1924 geboren in Bonn in Duitsland. In 1933 vluchtte hij vanwege de jodenvervolging door de nazi's met zijn moeder naar Amsterdam. De talentvolle Olof gaf daar al op elfjarige leeftijd zijn eerste concert met het Concertgebouworkest.

Tot 1982 was Olof ook hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast schreef hij veel over zijn leven als violist. In 1994 nam hij afscheid van de concertwereld en van zijn geliefde Franse viool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl