Ombudsman Brenninkmeijer doet te vaak politieke uitspraken en schaadt daarmee het instituut Nationale Ombudsman, dat onpartijdig en onafhankelijk hoort te zijn. Dat zeiden de VVD en de PVV in de Tweede Kamer.

VVD-Kamerlid Litjens wees op uitspraken van Brenninkmeijer over het gedoogkabinet-Rutte, de dierenpolitie en de werkwijze van Kamerleden. "Als de heer Brenninkmeijer de Kamer op de schop wil nemen, moet hij zelf de politiek in gaan", zei hij.

PVV-Kamerlid Bosma voegde daar aan toe. "Het lijkt wel of de ombudsman de 151ste zetel in de Tweede Kamer bezet."

'Te ruim mandaat'

Brenninkmeijer moet wat Litjens betreft "minder de BV Brenninkmeijer en meer de NV Ombudsman" worden. "Hij interpreteert zijn mandaat te ruim. Hij gaat over de uitvoering van wetten."

De Nationale Ombudsman werd vorig jaar voor nog eens zes jaar benoemd door de Tweede Kamer. Volgens VVD en PVV is dat des te meer reden om hem op zijn bevoegdheden te wijzen.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken zei dat het misschien niet leuk is om kritiek te krijgen van de ombudsman, maar vindt dat je daar je voordeel mee kunt doen. Ze noemde de ombudsman "een instituut van waarde waar we trots op mogen zijn".

STER reclame