NOS NieuwsAangepast

Grote concerten veel duurder

De prijs van concertkaartjes is de afgelopen tientallen jaren onevenredig hard gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het ANP en Sargasso.nl. Vooral de prijzen van grote shows zijn veel sterker omhoog gegaan dan op basis van de inflatie te verwachten was.

Met name concerten van toonaangevende artiesten zijn naar verhouding veel duurder geworden. Omgerekend kostte een kaartje voor een concert van Queen eind jaren 70 zo'n 30 euro. Tegenwoordig wordt voor concerten van Lady Gaga en Madonna rond de 100 euro gevraagd.

De onderzoekers bekeken de prijs van ruim 300 tickets voor pop- en rockconcerten die na 1978 werden georganiseerd. Het ging steeds om de volledige prijs, inclusief servicekosten, gecorrigeerd voor inflatie.

Cd-verkoop minder

De prijzen zijn vooral na 1995 sterk gestegen. Volgens concertorganisator Mojo komt onder meer doordat artiesten minder verdienen aan cd's. Vroeger haalden artiesten driekwart van hun inkomsten uit de verkoop van albums, maar sinds de opkomst van het downloaden van muziek is de verkoop van tickets belangrijker geworden.

Volgens de onderzoekers van Sargasso.nl is het opvallend dat de prijzen van kleine concerten helemaal niet zo sterk zijn gestegen. Gecorrigeerd voor inflatie kostte in 1978 een kaartje voor de toen net doorgebroken Blondie ruim 10 euro. Tegenwoordig kost een ticket voor een concert van bands als Kosheen en Owl City 15 tot 20 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl