NOS NieuwsAangepast

Formatie:leenstelsel studenten

De basisbeurs voor studenten verdwijnt en er komt een leenstelsel voor in de plaats. VVD en PvdA zijn het erover eens dat er zo'n stelsel moet komen, zeggen bronnen rond de formatie.

Het nieuwe systeem van studiefinanciering wordt ingevoerd in 2014 en gaat alleen gelden voor nieuwe studenten. Voor de lening geldt een gunstig rentetarief. Studenten hoeven pas af te lossen als ze klaar zijn met hun studie en een baan hebben.

Blijvend geïnvesteerd

De universiteiten, verenigd in de VSNU, zijn positief over het leenstelsel. Volgens de VSNU wordt er blijvend geïnvesteerd in het hoger onderwijs. De universiteiten vinden het ook belangrijk dat er een prikkel blijft voor studenten om niet te lang over hun studie te doen.

De HBO-raad vindt dat er wel iets moet worden geregeld voor studenten met ouders met een laag inkomen. Die zijn in het nadeel als er meer geld voor een studie moet worden geleend.

VVD en PvdA werden het vorige week eens over het afschaffen van de omstreden boete voor studenten die te lang over hun studie doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl