NOS NieuwsAangepast

VS: waak voor telecomreuzen China

Amerikaanse bedrijven moeten geen zaken doen met twee Chinese telecomgiganten omdat die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Dat stelt een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een rapport dat vandaag verschijnt.

De waarschuwing geldt voor Huawei, de op een na grootste producent van telecommunicatieproducten wereldwijd, en ZTE Corp, een reus in de productie van mobiele telefoons. Beide concerns hebben een grote afzet in het Westen en proberen hun aandeel in de Amerikaanse markt uit te breiden.

Kwalijke doelen

De parlementaire commissie dringt erop aan dat Amerikaanse bedrijven niet samenwerken met de Chinese ondernemingen. Die zouden te veel onder invloed staan van het communistische regime in Peking.

Ook zouden de twee geen overnames mogen doen in de VS. "China heeft de middelen, de mogelijkheden en goede redenen om Amerikaanse telecommunicatiebedrijven voor kwalijke doelen te misbruiken", zo staat in het rapport.

Cyberaanvallen

Met een verwijzing naar cyberaanvallen die uit China afkomstig zouden zijn, adviseert de commissie ook dat computersystemen van de Amerikaanse overheid geen onderdelen mogen bevatten van Huawei en ZTE Corp.

De commissie heeft een jaar lang onderzoek gedaan, inclusief hoorzittingen met topmensen van de twee Chinese telecombedrijven. Die ontkenden met klem dat er sprake is van een veiligheidsrisico.

Australië

Het bedrijf Huawei werd eerder dit jaar ook geweerd in Australië. Huawei wilde meedoen in een aanbesteding voor het leveren van apparatuur voor een nieuw glasvezelnetwerk. Op advies van de Australische veiligheidsdienst stak de regering daar een stokje voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl