De voormalige butler van paus Benedictus is door de rechtbank van het Vaticaan veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor het stelen van vertrouwelijke documenten van de paus. Er was door de aanklager drie jaar cel geëist. De rechtbank gaf uiteindelijk een lagere straf, omdat Paolo Gabriele geen crimineel verleden heeft.

De 46-jarige Paolo Gabriele werd eind mei opgepakt in verband met het VatiLeaks-schandaal, waarbij persoonlijke brieven van paus Benedictus werden gelekt. Uit de brieven bleek dat er grote spanningen waren binnen de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk.

'Geen dief'

Gabriele zei in zijn slotwoord tegen de rechtbank dat hij zichzelf niet als dief ziet. Hij zou de documenten naar de pers hebben gelekt uit diepgewortelde liefde voor de kerk en de paus.

Eerder verklaarde de butler dat hij de informatie had doorgespeeld om een einde te maken aan de corruptie binnen de kerk.

Cel

De butler, die onder huisarrest stond, zit nu in een kleine cel in het Vaticaan. Later zal hij worden overgeplaatst naar een Italiaanse gevangenis.

Gabriele was jarenlang de persoonlijke butler en vertrouweling van de paus. Hij had als een van de weinigen toegang tot de pauselijke vertrekken in het Vaticaan.

STER reclame