NOS NieuwsAangepast

Het Meisje en de Dood beste film

Het Meisje en de Dood van Jos Stelling is op het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht verkozen tot beste film.

De film gaat over de Russische arts Nicolai, die na een halve eeuw terugkeert naar het oude verlaten hotel/bordeel waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. De film won ook in de categorieën Beste Geluid en Beste Camera. Het is Stellings vijfde Gouden Kalf.

Hemel

Hannah Hoekstra won een Gouden Kalf voor beste actrice. De jonge actrice kreeg de prijs voor haar hoofdrol in de film Hemel.

Reinout Scholten van Aschat kreeg een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol als kidnapper in De Heineken Ontvoering. De film viel ook in de prijzen in de categorieën beste montage en beste production design. De Heineken Ontvoering was zes keer genomineerd.

Grootste kanshebber

Regisseur Paula van der Oest nam een Gouden Kalf mee voor haar film The Domino Effect.

De misdaadkomedie Plan C leek vooraf de grootste kanshebber met zeven nominaties, maar sleepte uiteindelijk slechts twee Kalveren binnen: voor beste scenario (Max Porcelijn) en beste mannelijke bijrol (René van 't Hof).

Overspel werd verkozen tot beste televisiedrama. Rifka Lodeizen won een Kalf voor beste actrice televisiedrama in de serie. Olga Zuiderhoek werd onderscheiden voor haar rol in Süskind in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

Filmconference

De publieksprijs, de film met de meeste sms-stemmen van het publiek, ging naar Achtste Groepers Huilen Niet.

De uitreiking van De Gouden Kalveren werd gepresenteerd door Doutzen Kroes en cabaretier Jandino Asporaat. Theo Maassen opende de avond met een 10 minuten durende filmconference, waarin hij de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen filmjaar besprak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl