De rechter kan toekomstige acties van milieuorganisatie Greenpeace tegen Shell niet op voorhand verbieden, mits ze binnen de wettelijke regels blijven. Dat stelt de voorzieningenrechter in Amsterdam. Wel legde de rechter vrijdag een aantal voorwaarden op aan toekomstige acties.

Shell had om een verbod gevraagd. Greenpeace voert campagne tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. De organisatie blokkeerde het hoofdkantoor van Shell en maakte het vorige maand bij meer dan zeventig tankstations van Shell onmogelijk om te tanken.

Dwangsom

De rechter stelt als voorwaarde onder meer dat acties bij benzinestations niet langer dan een uur mogen duren. Ook moet vooraf duidelijk zijn wat het doel van de acties is en hoe lang ze gaan duren. Als Greenpeace niet aan de voorwaarden voldoet, moet de milieuorganisatie een dwangsom betalen.

De rechter benadrukt dat toekomstige acties aan de voorwaarden kunnen voldoen, maar dat ze dan nog niet per se rechtmatig zijn. Dat moet een rechter zo nodig achteraf beoordelen.

Gisteren is Shell weer begonnen met proefboringen in de wateren bij Alaska. De zoektocht naar olie werd hervat in de Beaufortzee en in de Tsjoektsjenzee. Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds verzetten zich daar al lange tijd tegen, omdat ze vrezen voor een milieuramp.

STER reclame