NOS NieuwsAangepast

Z-Afrika:12.000 kompels ontslagen

Bij een platinamijn in Zuid-Afrika zijn 12.000 stakende mijnwerkers ontslagen. Anglo American Platinum, de grootste platinaproducent wereldwijd en eigenaar van de mijn, voert de drie weken durende wilde staking aan als reden voor het ontslag.

De Zuid-Afrikaanse mijnsector heeft al maandenlang te maken met grootschalige arbeidsonrust. In totaal doen zo'n 75.000 mijnwerkers (15 procent van alle kompels) mee aan wilde stakingen voor een hoger loon.

Daarbij gaat het er hard aan toe. Stakers steken bedrijfseigendommen in brand om stakingsbrekers het werk onmogelijk te maken. De politie heeft instructies om de stakers keihard aan te pakken. Vannacht kwam bij Rustenburg een mijnwerker om door een politiekogel.

Geen benzine

De stakingen in de mijnindustrie zijn inmiddels overgeslagen naar andere sectoren. Zo heeft Shell bekendgemaakt dat er in Johannesburg geen benzine kan worden geleverd aan de pompen omdat de vrachtwagenchauffeurs staken. Ook de werknemers bij General Motors in Port Elizabeth hebben het werk neergelegd.

Uit cijfers blijkt dat de Zuid-Afrikaanse economie forse last ondervindt van de sociale onrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl