NOS NieuwsAangepast

Foodwatch: dierendiner vol 'afval'

Dierendag: de uitgelezen dag om je huisdier lekker in de watten te leggen. Maar je dier verwennen met een extra blikje honden- of kattenvoer kan je beter niet doen.Voedselwaakhond Foodwatch nam ter gelegenheid van de feestdag een aantal diermerken onder de loep en volgens de organisatie wordt geen dier er beter van.

Het klinkt allemaal zo gezond: Pedrigree Stoofpotje met lamsvlees, groenten en pasta, Cesar Toppings Pate compleet met gevogelte en tuingroenten. Volgens de woordvoeder van Foodwatch, Bart van Opzeeland, is niets wat het lijkt. "De suggestie wordt gewekt dat de dieren eigenlijk menseneten eten, maar er zitten allemaal zaken in dat diervoedsel die helemaal niet goed zijn voor honden en katten."

Afvalverwerking

Uit het onderzoek bleek dat gemalen hoeven en haren in het voedsel zitten. Opzeeland vindt dat de diervoederindustrie bijna neigt naar afvalverwerking: "de regels zijn een stuk minder streng dan bij voeding voor menselijke consumptie, dus je kan er allerlei dingen in stoppen die wij mensen niet eten. Niet heel kwalijk, maar het wordt verkocht alsof het eten het allerbeste is voor het dier en dat is vaak niet zo."

Zo moet er volgens de organisatie bietenpulp aan het voer te pas komen om te voorkomen dat de dieren diarree krijgen. Kleur- en smaakstoffen zorgen er vervolgens weer voor dat het voer er nog smakelijk uitziet. Ook zouden de dieren altijd trek hebben, omdat het ingeblikte voer voor zo'n 80 procent uit water bestaat.

Marketing

Een luxe gouden verpakking is dus geen garantie voor een voedzaam hapje. Dat het voer zo duur is heeft volgens Opzeeland vooral te maken met het marketingbudget dat nodig is om het product te promoten.

Als je je dier dan toch een plezier wil doen, moet je volgens Opzeeland langs de slager. "Koop bijvoorbeeld een hart en voer dat aan je huisdier."

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl