NOS NieuwsAangepast

Wereldwijde verspilling medicijnen

Op geneesmiddelen kan wereldwijd 500 miljard dollar (385 miljard euro) per jaar worden bespaard als er beter mee omgegaan wordt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) berekend op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid. Zij leidt deze week in Amsterdam een internationale top voor ministers van Volksgezondheid over verantwoord gebruik van geneesmiddelen.

Volgens de WHO wordt 50 procent van de geneesmiddelen niet goed gebruikt. Artsen schrijven ze ten onrechte voor, apothekers maken ze verkeerd klaar of patiënten nemen ze niet goed in. Ook krijgen patiënten niet altijd of niet op tijd het juiste medicijn.

Overgebleven

Op de ministersconferentie wordt besproken hoe de verspilling kan worden tegengegaan. De WHO denkt dat dit onder andere kan door het opzetten van nationale inkoopsystemen, het opstellen van een lijst van essentiële medicijnen en betere richtlijnen voor behandeling.

In juni bleek dat in Nederland patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo'n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl