NOS VoetbalAangepast

Comeback-team Barça zoekt vorm

FC Barcelona treft Benfica in de Champions League met de wetenschap dat de competitiekraker tegen Real Madrid al op de achtergrond speelt. De Catalanen doen er alles aan de focus op Lissabon te houden. "Woensdag denken we weer aan de competitie."

Toch kunnen ze er niet omheen. De drie grootste Spaanse sportkranten - Marca, AS en El Mundo Deportivo - openen maandag met een artikel dat op El Clasico vooruitblikt. En dat is niet eens zo gek. Real Madrid moet acht punten goed maken, terwijl Barcelona nog niet de dominante formatie van weleer. Ja, er wordt gewonnen en Lionel Messi gaat rustig door met scoren. Maar vlekkeloos verloopt het niet.

'Tito's Barcelona, de comeback kids', kopt Marca. Een verwijzing naar de recente serie moeizame zeges van Barcelona. In de laatste drie wedstrijden poetste de ploeg van Tito Vilanova telkens met pijn en moeite een achterstand weg. Messi dirigeerde Barcelona in de Champions League-ouverture pas laat langs Spartak Moskou (3-2), terwijl de zege op Granada (2-0) en Sevilla (2-3) in de slotminuten tot stand kwam.

Enorme wil

"Dit team heeft een enorme wil om te winnen. Ze winnen gewoon telkens omdat de ploeg zich nergens bij neerlegt", verklaart technisch directeur en oud-keeper Andoni Zubizarreta van Barcelona. "Resultaten uit het verleden zijn een goede referentie, maar zoals altijd beginnen we gewoon weer op nul, ook in Lissabon."

Het belooft een allerminst makkelijke avond voor Barça te worden. Benfica-coach Jorge Jesus beschikt over een gelouterde ploeg. "In de Champions League zijn er altijd verrassingen. Vorig jaar speelden we twee keer gelijk tegen Manchester United en gingen we door. Dat is voetbal. Er zijn geen onoverwinnelijke teams", gelooft Jesus in de kansen van zijn ploeg.

Benfica niet bang

"Als wij een goede dag hebben en zij een slechte, dan kunnen we winnen'', meende Jesus, die echter ook reëel was. "Barcelona is niet alleen de favoriet in deze groep, maar ook om de Champions League te winnen. Maar Celtic, Benfica en Spartak Moskou zijn aan elkaar gewaagd."

Benfica - sinds deze zomer het onderkomen van Ola John - moet het zonder zijn aanvoerder Luisão stellen. De Braziliaanse verdediger zit een schorsing van twee maanden uit, nadat hij in augustus een scheidsrechter een bodycheck gaf tijdens een oefenduel met Fortuna Düsseldorf. Ook de geblesseerde Oscar Cardozo ontbreekt bij de Portugezen. Barcelona mist dinsdagavond verdedigers Thiago Alcantara en Piqué in het Estádio de Luz. Beiden zijn geblesseerd.

De Portugese kwartfinalist van afgelopen seizoen wil tevens met een syndroom afrekenen: Benfica is al zes thuisduels verstoken van een zege op een Spaanse tegenstander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl