NOS NieuwsAangepast

Gefeliciteerd, de cd bestaat 30 jaar

Hartelijk gefeliciteerd! De cd is jarig. Om precies te zijn wordt het digitale schijfje met muziek erop vandaag 30 jaar oud. De techniek werd uiteraard al eerder bedacht en er werden ook al eerder cd's gemaakt, maar op 1 oktober 1982 komt de eerste cd op de markt: 52nd Street van Billy Joel. Het schijfje is in eerste instantie alleen in Japan te krijgen, want daar is op diezelfde dag de eerste cd-speler van Sony te koop.

Na een voorzichtige introductie, beleeft de cd vrij snel zijn hoogtijdagen. Veel mensen kopen hun favoriete albums die ze al hadden nog een keer op cd en in de jaren '90 neemt de verkoop van cd's steeds verder toe. En daarmee ook de prijs, want die komt op een gegeven moment ruim boven de 40 gulden voor een album te liggen.

Vrees voor toekomst

Deze eeuw zakt de cd-verkoop in door de opkomst van het downloaden; eerst illegaal, later ook legaal. De cd-single is al een paar jaar verdwenen, maar albums zijn vandaag de dag nog steeds te koop, vooral online en in speciaalzaken. Al zijn er wel steeds minder 'platenzaken'. De prijs van een schijfje is ook niet meer wat het geweest is: voor een nieuw album betaal je tegenwoordig nog maar zo'n 15 euro, een stuk minder dan tien jaar geleden.

Velen vrezen voor de toekomst van het digitale muziekschijfje. Steeds meer mensen kiezen voor downloads of zelfs voor het streaming-alternatief en steeds meer echte muziekliefhebbers grijpen vaker terug naar vinyl; speciaalzaken maken steeds meer winkelruimte vrij voor lp's. Desondanks proosten we op de cd. En we zijn niet de enige: de NPR maakte een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de cd.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl