Syrië beschuldigt leden van de VN-Veiligheidsraad van het steunen van terrorisme in het land.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem zei in de Algemene Vergadering van de VN dat onder meer de VS, Turkije, Saudi-Arabië, Frankrijk en Qatar moeten stoppen met het geven van geld en wapens aan de oppositie. Vrede vereist niet alleen actie van Syrië, zei de minister.

Hij noemde de oproepen aan president Assad om af te treden een schaamteloze inmenging in Syrische aangelegenheden. Verder riep hij op te komen tot een politieke oplossing. Volgens Muallem moet Syrië de kans krijgen om zelf een plan te ontwikkelen dat moet leiden tot meer democratie.

Bloedvergieten

VN-chef Ban Ki-moon heeft de Syrische autoriteiten opgeroepen om mededogen te tonen met hun eigen volk. Na gesprekken met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde hij nogmaals de voortdurende moordpartijen, luchtaanvallen en schendingen van de mensenrechten.

Voor de bijeenkomst begon, kwamen berichten naar buiten over verder bloedvergieten in Syrië. In het noordwesten zouden zeker 18 militairen zijn gedood door opstandelingen. Ook zouden daar tientallen mensen zijn omgekomen bij luchtaanvallen van het Syrische leger. Op internet zijn video's verschenen die zouden zijn gemaakt in het gebied. Er zijn zwaarverbrande lichamen te zien, ook van kinderen.

STER reclame