NOS NieuwsAangepast

Geen strafbare feiten Vuelingtoestel

Het vliegtuig van Vueling dat eind augustus gekaapt leek te zijn, kon niet communiceren met Schiphol door een korte radiostoring. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee en de Luchtvaartpolitie.

De piloten hebben de storing niet opgemerkt omdat er op dat moment voor hen geen reden was om contact op te nemen met de luchtverkeersleiding. Er is verder geen defect aan de drie radiotoestellen in het vliegtuig ontdekt in het onderzoek.

Vliegtuigbom

Het onderzoek naar de gang van zaken rondom het Vueling-vliegtuig richtte zich naast de problemen met het radiocontact ook op de vreemde vliegroute van het toestel. Het passagiersvliegtuig maakte meerdere bochten die afweken van de instructies van de luchtverkeersleiding.

Uit het onderzoek is gebleken dat de vreemde route te maken had met de bom uit de Tweede Wereldoorlog die eerder die dag op Schiphol werd gevonden. Daardoor was er oponthoud op de luchthaven en was de piloten gevraagd een paar extra rondes te vliegen.

Automatische piloot

De bedoeling was dat het toestel rechtsom zou gaan, maar in plaats daarvan vloog het linksom. Dat werd veroorzaakt door de automatische piloot.

Het Openbaar Ministerie concludeert uit de resultaten dat er geen enkel strafbaar feit is gepleegd en staakt het onderzoek naar het 'gekaapte' vliegtuig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl