Schotte weg uit regeringsgebouw

time icon Aangepast

Ex-premier Schotte van Curaçao heeft het regeringsgebouw in Willemstad verlaten. Op zijn partijkantoor sprak hij zijn aanhangers toe. Schotte zei dat hij zich ging opmaken voor de verkiezingen van 19 oktober.

Schotte zei in zijn toespraak dat Stanley Betrian, de nieuwbenoemde premier van het interim-kabinet, Fort Amsterdam mag hebben. Hij heeft het regeringsgebouw naar eigen zeggen verlaten omdat hij niet wil dat er wordt gevochten. Er moet nu een periode van rust komen, zei Schotte.

Betrian zegt dat zijn voorganger Schotte "de juiste beslissing heeft genomen" door het regeringsgebouw in Willemstad te verlaten.

Zaterdag benoemde de waarnemend gouverneur een nieuwe interim-regering, maar Schotte en zijn ministers weigerden op te stappen. Ze kondigden aan dat ze Fort Amsterdam, het regeringsgebouw, niet zouden verlaten tot de verkiezingen. Schotte sprak gisteren van een staatsgreep en zei dat Nederland erachter zat.

Regeringscrisis

Het kabinet van Schotte was sinds 2 augustus demissionair, nadat enkele parlementariërs uit de coalitie waren gestapt. Daardoor kon de regering niet meer op een meerderheid rekenen.

De oppositie eiste dat Schotte zou opstappen, maar doordat de parlementsvoorzitter geen zitting bijeenriep, kon er niet over worden gestemd. Zaterdag benoemde de waarnemend gouverneur een interim-regering onder leiding van oud-gezaghebber Betrian. De gouverneur is hoofd van de regering en de vertegenwoordiger van het Nederlandse staatshoofd.

STER Reclame