NOS SportAangepast

Mutai wint marathon van Berlijn

Geoffrey Mutai heeft de marathon van Berlijn gewonnen. De Keniaan liep lange tijd op en zelfs even onder het schema van het wereldrecord van Patrick Makau (2.03.38 in Berlijn, 2011) maar leverde in de slotkilometers flink in: 2.04.14.

Onder ideale omstandigheden (circa tien graden Celsius, droog en weinig wind), werd er voorzichtig gestart. Halverwege lag het eerste groepje twintig seconden achter op Makau's wereldreord van vorig jaar.

Daarna ging, met het beetje wind dat er was in de rug, het tempo omhoog. Na dertig kilometer stapte de laatste haas uit en versnelde Mutai nogmaals. Alleen zijn landgenoot Dennis Kimetto (vroeger lopend onder de naam Dennis Koech) kon volgen.

Kimetto moet zege aan Mutai laten

De versnelling van Mutai tussen de 30 en 35 kilometer bleek, met een tijd van 2.43, iets te druistig. In de volgende vijf kilometer werd daarvoor de tol betaald en verdween het wereldrecord uit beeld.

Kimetto haakte tot op het laatst aan bij zijn landgenoot, maar kon er na het passeren van de Brandenburger Tor geen eindsprint meer uitpersen en moest de overwinning aan Mutai laten.

Kebede snelste vrouw

Bij de vrouwen won de Ethiopische Abere Kebede in 2.20.30. De winnares had een tijd onder de 2 uur en twintig minuten als doel, maar ook zij kon het beoogde schema in de slotfase niet vasthouden. Wel scherpte ze haar persoonlijk record van eerder dit jaar in Dubai aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl