NOS NieuwsAangepast

Opstelten: taser voor alle agenten

Minister Opstelten wil dat alle agenten de beschikking krijgen over een stroomstootwapen. De minister wil dat de zogenoemde taser in de standaarduitrusting van de politie wordt opgenomen.

Arrestatieteams van de politie hebben nu al de beschikking over een stroomstootwapen. Dat is zo goed bevallen dat Opstelten wil dat alle gewone agenten ook een taser krijgen. Binnenkort start een proef (pdf) om te kijken of dat mogelijk is. Een commissie adviseert (pdf) de minister daarna of het wapen in de standaarduitrusting kan worden opgenomen.

De taser is niet onomstreden. Amnesty International bracht begin dit jaar een rapport uit over het wapen. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de afgelopen tien jaar vijfhonderd doden in de VS gevallen door het stroomstootwapen.

Bonden

De Nederlandse Politiebond verwijt Opstelten incidentenpolitiek. Volgens NPB-voorzitter Han Busker traint de politie nu al te weinig met de wapens die beschikbaar zijn en is het belangrijker om eerst daar in te investeren. Busker wil verder dat goed wordt gekeken naar de risico's waar Amnesty over schrijft.

De politiebond ACP is voorstander van het plan, als de proef succesvol is. De bond denkt wel dat politiemensen te veel wapens moeten dragen als het doorgaat. De ACP wil dat er dan wordt gekeken of een ander wapen weg kan.

Schok

Het stroomstootwapen kan pijltjes afvuren of op het lichaam van een verdachte worden geplaatst. Daarna volgt een elektrische schok waardoor mensen de controle over hun spieren verliezen en door hun knieën zakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl