NOS NieuwsAangepast

'Romamiljoenen onjuist uitgegeven'

Miljoenen euro's van het naoorlogse compensatiegeld voor Roma en Sinti zijn verkeerd besteed. Dat blijkt uit onderzoek door journalist Kemal Rijken naar besteding van het geld. Volgens de Sinti en Roma is 2,5 miljoen euro verkeerd terechtgekomen. De stichting die het geld uitgaf, heft zichzelf per 1 oktober op.

Net als de Joden werden Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd door de nazi's. Meer dan 200 Nederlandse Sinti en Roma zijn in vernietigingskampen vermoord. De 'zigeuners' kregen in 2000 ongeveer 13,6 miljoen euro compensatiegeld.

Meer bevoegdheden

Een deel van die vergoeding ging naar nabestaanden en slachtoffers, daarna was er nog 9 miljoen euro over. Om projecten voor de gemeenschap op te zetten, werd in 2001 de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma opgericht. Die functioneerde een aantal jaren goed, maar daarna leidden autochtone Nederlanders de stichting volgens de Sinti en Roma "over hun hoofden heen", schrijft Rijken.

Daarom werd in 2010 het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR) opgericht, een nieuwe stichting met meer bevoegdheden die werd geleid door voorzitter Joop Worrell. Het NISR moest volgens Rijken de gemeenschap vertegenwoordigen, maar dat lukte niet. Uit zijn boek blijkt dat Sinti en Roma weinig zeggenschap hadden.

Communicatieprojecten

In twee jaar tijd gaf het NISR zo'n 2,5 miljoen euro uit, zegt de journalist. "Het geld ging naar bestuurskosten, huur, vergoedingen, communicatieprojecten en ook culturele en onderwijsprojecten." Voorzitter Worrell gunde volgens journalist Rijken zijn schoonzoon communicatieklussen voor het NISR ter waarde van ruim 57.000 euro.

Omdat het NISR niet aan de verwachtingen voldoet, besloot het bestuur om de club per 1 oktober aanstaande op te heffen.

De 4,5 miljoen euro die nog over is van het potje voor rechtsherstel voor Sinti en Roma blijft voor deze groepen beschikbaar, liet staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) vandaag weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl