NOS NieuwsAangepast

Vaticaan: 'Jezusfragment' is nep

Het Vaticaan twijfelt sterk aan de echtheid van een stukje papyrus waarop Jezus over zijn vrouw zou praten. In de officiële krant van het Vaticaan, L'Osservatore Romano, wordt het fragment in een hoofdredactioneel commentaar nep genoemd.

Vorige week onthulde de Amerikaanse historicus Karen King het stukje papyrus waarop in het koptisch stond geschreven: "Jezus zei tegen hen, mijn vrouw...". Volgens King, die het papyrusfragment op echtheid had laten onderzoeken, is het geen vervalsing.

Plompe letters

Daar denkt het Vaticaan anders over. In L'Osservatore Romano staat een analyse waarin Alberto Camplani van de universiteit van Sapienza in Rome twijfels plaatst bij de echtheid van het fragment.

Ook andere wetenschappers hebben zo hun twijfels. Volgens de Brit Francis Watson van de universiteit van Durham is het stukje papyrus wel oud, maar is de tekst er pas later opgeschreven. Experts op het gebied van manuscripten vinden de letters te plomp, "alsof ze geschreven zijn door iemand die niet vaak in het koptisch schrijft".

Apostelen

De vraag of Jezus getrouwd was, mogelijk met Maria Magdalena, speelt al sinds het ontstaan van het christendom. Met name de katholieke kerk ontkent dat. In het katholieke geloof kunnen vrouwen ook geen priester worden omdat Jezus Christus alleen mannen koos als zijn apostelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl