Den Haag krijgt wapenspreuk

Aangepast

Den Haag mag vanaf vandaag zijn motto 'Vrede en Recht' in het stadswapen voeren. Het nieuwe wapen - de Haagse ooievaar met de nieuwe wapenspreuk - wordt vanavond onthuld in de gemeenteraad.

Den Haag wordt het zeldzame voorrecht gegund omdat de stad en zijn inwoners zich al meer dan honderd jaar inzetten voor het internationale recht. Het is voor het eerst sinds 1948 dat bij Koninklijk Besluit een wapenspreuk wordt toegewezen. In dat jaar mocht Rotterdam de spreuk 'Sterker door Strijd' aan het officiƫle stadswapen toevoegen.

Hoge Raad van Adel

Er zijn in Nederland maar weinig steden die van de Hoge Raad van Adel een wapenspreuk in het stadswapen mogen voeren. Voor hun houding in de Tweede Wereldoorlog kregen alleen Rotterdam ('Sterker door Strijd') en Amsterdam ('Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig') dat voorrecht.

Voor hun verzet tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog kregen de steden Alkmaar, Bergen op Zoom, Brielle, Haarlem en Leiden ooit ook een (Latijnse) wapenspreuk. Ook Roermond heeft een (Latijnse) wapenspreuk die vermoedelijk stamt uit de Middeleeuwen.

Vredespaleis

De toevoeging van de wapenspreuk 'Vrede en Recht' aan de Haagse ooievaar komt op een toepasselijk moment omdat volgend jaar het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis wordt gevierd.

STER Reclame