NOS NieuwsAangepast

Spermadonor verspreidt ziekte

Een Deense spermadonor heeft aan zeker vijf kinderen een zeldzame genetische ziekte doorgegeven. De man heeft in totaal 43 nakomelingen in tien verschillende landen, terwijl een spermadonor in Denemarken maximaal 25 kinderen mag verwekken. De regels voor zaaddonatie worden er nu flink aangescherpt.

NF1, ook bekend als de ziekte van Von Recklinghausen, is een zeldzame ziekte die vooral het zenuwweefsel aantast. 1 op de 3000 mensen wordt ermee geboren. Symptomen zijn koffiekleurige huidvlekken, maar ook tumoren, bot- en oogafwijkingen. In het ergste geval kan het zich uiten in kanker.

Bekwaam gehandeld

De spermabank had al in 2009 te horen gekregen dat een kind met de ziekte NF1 geboren was, mogelijk met donorzaad van de bewuste man. De kliniek ging desalniettemin door met het verspreiden van het zaad, want het was volgens de spermabank niet zeker dat de donor de bron was van de afwijkingen. "Met de informatie die wij toen hadden, hebben we bekwaam gehandeld", zegt de directeur van de kliniek.

Wat er met de spermabank gaat gebeuren is nog onduidelijk. Wel staat vast dat in Denemarken, het land waar het meeste sperma wordt gedoneerd van heel Europa, de regels voor spermadonatie vanaf 1 oktober zullen veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl