NOS NieuwsAangepast

Nederlanders slijten goud in België

Nederlanders verkopen hun goud liever in België en dan vooral in Antwerpen, dan in eigen land. "De Belgen betalen makkelijker in cash uit. In Nederland zijn we gewoon strenger", zegt goudhandelaar Bert Engelenburg van goud- en zilverhandel Cookson Drijfhout in Amsterdam.

Volgens Engelenburg staan mensen nog steeds in de rij om hun goud te verkopen. "De goudprijs is nog steeds onverminderd hoog. Rond de 44.000 euro voor 1 kilo goud." Wel hoort hij regelmatig van klanten 'dat ze wel naar België gaan met hun goud'. "Wij moeten een melding maken bij 20.000 euro aan contant geld. Mensen moeten zich legitimeren, er wordt een kopie van het paspoort gemaakt en dat wordt aan de papieren toegevoegd. Dat maakt verkopen aan ons misschien minder aantrekkelijk."

Ook moet de handelaar van de Nederlandse wet de transactie aangeven bij een meldpunt. "In België geldt alleen een registratieplicht voor kopers van goud, niet voor verkopers. Bovendien hoeven ongebruikelijke transacties niet gemeld te worden", zegt Engelenburg. Volgens de goudhandelaar werkt dat oneerlijke concurrentie in de hand. "Wij zien elke week wel een klant naar België vertrekken. Dat betekent dat er voor ons maar ook voor de Nederlandse schatkist minder geld binnenkomt."

Zwart goud

Of in België ook meer zwart goud wordt witgewassen, kan Engelenburg niet zeggen. "Met de goudhandel is het zo: het is of eerlijk of het is louche. Dat er goud tussen zit dat het daglicht niet kan verdragen is duidelijk." In Nederland zit de anti-witwaswet vrij goed dichtgetimmerd. "Als iemand elke week met 5000 euro komt aanzetten, moet er ook een melding worden gemaakt."

De Europese regelgeving aanpassen, is volgens Engelenburg de enige oplossing. "Dan hanteren alle landen dezelfde regels, net zoals de btw-regeling op edelmetaal overal gelijk is. Maar ik pleit er vooral voor dat de Belgen strenger worden. Dat is het eerlijkst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl