NOS NieuwsAangepast

Weert groenste stad van het land

Weert is uitgeroepen tot groenste stad van Nederland. Bergeijk werd bekroond als groenste dorp. Dat gebeurde op de Nationale Groendag in Ermelo.

Volgens de jury oogt Weert zeer groen door zijn fantastische lanen met monumentale bomen. "Het lijkt een oase om te wonen, te recreëren en te werken", zegt de jury. De bloemperken in de Limburgse stad geven vrolijke kleuraccenten en het groen wordt goed onderhouden.

'Coulisselandschap'

In de Brabantse gemeente Bergeijk liggen het openbare groen en de particuliere tuinen er volgens de jury prima bij. Het kleinschalige coulisselandschap krijgt de bescherming die het verdient, inclusief de heideontginningen, productiebossen, kruidenrijke vloeiweiden en meanderende beken.

Nunspeet mag zich tweede groenste stad van Nederland noemen. Haarlem en Roosendaal staan samen op de derde plaats. Bij de dorpen werd Schin op Geul tweede, gevolgd door Lierop, Wierden en Woudenberg.

Beheer

De Nationale Groendag is georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Platform31 en Entente Florale Nederland. Zij kijken niet alleen naar het groen, maar ook naar het beheer van de natuur en de rol die inwoners van dorpen en steden daarin spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl