NOS NieuwsAangepast

Mist rond zitting parlement N-Korea

Het parlement van Noord-Korea komt vandaag bijeen in een ingelaste zitting. Het is de tweede parlementsbijeenkomst binnen een half jaar en dat is ongebruikelijk. In de tijd van Kim Jong-il kwam het parlement meestal alleen in het voorjaar bijeen.

Wat er besproken gaat worden, is onduidelijk; er is geen agenda bekendgemaakt. Kenners van het land houden er rekening mee dat er economische hervormingen worden aangekondigd, met name op landbouwgebied.

Levensstandaard

In Noord-Korea moeten boeren bijna de helft van hun productie afstaan aan de staat. Er zijn berichten, zowel uit Noord-Korea als daarbuiten, dat het regime een vast quotum wil vaststellen. Wat meer wordt geproduceerd, is dan voor de boer zelf. Op die manier zou Pyongyang de landbouwproductie willen stimuleren.

Noord-Korea werd in de jaren 90 meermalen getroffen door hongersnood. Nog altijd is het land niet in staat om genoeg voedsel te produceren voor al zijn inwoners.

Kim Jong-un, die in december vorig jaar aan de macht kwam na de dood van zijn vader, heeft in de staatsmedia herhaaldelijk benadrukt dat het belangrijk is om de levensstandaard te verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl