De benzinedief die vorig jaar inreed op een filefuik van de politie, negeerde stoptekens van de politie omdat hij bang werd. Dat zei hij vandaag in de rechtbank in Utrecht, waar de zaak tegen hem dient.

Agenten achtervolgden hem in gewone auto's met getrokken wapens. Dat joeg Maikel R. angst aan. De filefuik zelf zag hij op het laatste moment. R. beweert dat hij toen wel degelijk heeft geremd, maar niet meer uit kon wijken.

De 48-jarige R. reed vorig jaar in oktober zonder te betalen weg bij een benzinestation. De politie creëerde een filefuik om hem te laten stoppen, maar R. zag dus te laat dat het verkeer stilstond. Bij de botsing kwam een man om het leven.

Zonder rijbewijs

R. reed al dertig jaar zonder rijbewijs. Tegenover de rechter noemde hij dat "spijtig, maar waar".

De diefstal van de benzine, die de aanleiding was voor de zaak, was niet de bedoeling, zei R.. Hij beweerde dat hij van plan was om later te betalen. R. had net vastgezeten voor een ander geval van benzinediefstal en zegt dat hij daardoor geen geld had.

Bespuugd

De rechtszaak begon met een incident. Toen R. in zijn rolstoel binnenkwam werd hij bespuugd door de broer van het slachtoffer.

R. wordt verdacht van doodslag en poging tot doodslag. Ook staat hij terecht voor diefstal met geweld en het rijden zonder rijbewijs. Volgens de officier van justitie had hij toen hij het ongeluk veroorzaakte cannabis gebruikt.

STER reclame