NOS NieuwsAangepast

Instanties accepteren neplegitimatie

Legitimatiebewijzen worden niet of nauwelijks gecontroleerd. Dat concludeert NU.nl na onderzoek.In reactie hierop heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie een aantal ondernemingen zoals energiebedrijven en Schiphol dringend gevraagd extra aandacht te besteden aan hun veiligheidsinspecties.

Journalist Brenno de Winter kocht op een hackerscongres in Berlijn een niet bestaand identiteitsbewijs. Dat was op de kaart duidelijk te zien: het 'Lichtbildausweis', zoals zo'n identiteitskaartje in het Duits wordt genoemd, bevatte bijvoorbeeld het pseudoniem 'Bigwobber'. Veel andere gegevens, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit, klopten wel.

Criminelen

De Winter gebruikt het 'Lichtbildausweis' sinds januari. Sindsdien kwam hij er onder meer mee binnen bij de Tweede Kamer, de AIVD en verschillende ministeries, waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook in musea zoals het Koninklijk Paleis, in het stembureau en bij de politie werd het kaartje geaccepteerd.

Opvallend is dat een aantal beveiligers wel aangeeft de kaart nooit eerder te hebben gezien. Als zij De Winter ernaar vragen legt hij uit dat het een 'Lichtbildausweis' is. Daarna wordt hij alsnog binnengelaten.

De Winter noemt de conclusies schokkend. "Bewakers weten niet waarnaar ze moeten kijken. Op mijn kaartje stonden correcte gegevens, maar criminelen doen dat niet".

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle rijksgebouwen gevraagd de procedure rond controles te checken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl