NOS WielrennenAangepast

Gilbert superieur naar wereldtitel

Philippe Gilbert heeft de wereldtitel bij de profrenners voor zich opgeëist.

De Belg was de topfavoriet voor de 267 kilometer lange wegrace door Limburg en maakte die status op superieure wijze waar.

Gilbert zat lang verscholen in de buik van een door valpartijen gedecimeerd peloton en schoof pas naar voren toen de koers in een beslissende fase kwam. En die beslissende fase brak aan toen de laatste keer de Cauberg geserveerd werd.

Gilbert zette zo hard aan dat de rest het nakijken had. Alejandro Valverde, Edvald Boasson Hagen en Aleksandr Kolobnev gingen nog wel achter hem aan, maar kwamen te laat. Boasson Hagen werd op 0.04 tweede en Valverde pakte het brons, net voor John Degenkolb.

Bemelerberg en Cauberg

Het peloton begon om 10.45 uur aan de wegwedstrijd door Limburg, met een aanloopronde van 100 kilometer en tien rondjes van 16,5 kilometer met daarin telkens de Bemelerberg en ook de Cauberg.

Al bij het vertrek in Maastricht was het dringen geblazen bij renners van de tweede garnituur die zich in de kijker wilden rijden met vluchtpogingen. Veel hadden die niet om het lijf; wel die van een groep van elf man na 180 kilometer koers.

Dat elftal zwol later aan tot een groep van 24 man en die zag er aanmerkelijk interessanter uit. Robert Gesink was van de partij, net als Koen de Kort, Juan Antonio Flecha, Michael Albasini, Marco Marcato, Thomas Voeckler en Alberto Contador. Maar veel speelruimte was er niet.

Terptra valt voorin weg na val

Toen de marge van de groep-Gesink boven de minuut uitkwam, gingen Gilbert, Peter Sagan en Joaquim Rodriguez, drie topfavorieten, in de tegenaanval met de bedoeling de voorsprong beheersbaar te houden.

De kopgroep bleef wel lang vooruit en Contador had er ook nog vertrouwen in getuige zijn jump bij de voorlaatste beklimming van de Cauberg. Ver reikte de Spanjaard echter niet, waarna de grote groep achtervolgers zich voorin meldde.

Voorin bleven er toen zeventig man over, onder wie naast Gesink en De Kort ook Lars Boom en Niki Terpstra. Die laatste kwam echter bij een val in de hekken terecht met zo'n twintig anderen en slaagde er niet meer in naar voren te komen.

Verschroeiende demarrage Gilbert

Behalve een speldenprikje van Andrew Talansky en Ian Stannard gebeurde er weinig tot de Cauberg voor de laatste keer op werd gediend. Gilbert keek even om zich heen en na een magistrale demarrage zag hij niemand meer bij zich in de buurt.

Op 100 meter achterstand vonden Boasson Hagen, Kolobnev en Valverde zich wel in een gezamenlijke poging Gilbert nog bij te halen, maar die bleek tevergeefs.

Gilbert bereikte de top van de Cauberg ruim voor de versnipperde concurrentie en het kostte hem daarna geen moeite om de marge te consolideren in de 1,5 kilometer die hij nog van het goud verwijderd was. Lars Boom was met de vijfde plaats de beste Nederlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl