NOS WielrennenAangepast

Vos pakt wereldtitel in Limburg

Na vijf tweede plaatsen op rij is Marianne Vos in Limburg voor de tweede keer wereldkampioen op de weg geworden.

De Nederlandse sprong op de Cauberg weg bij haar vier medevluchters en soleerde op imponerende wijze naar de zege.

Het zilver ging naar de Australische Rachel Neylan, die tien seconden na Vos finishte. De Italiaanse Elisa Longo Borghini won op 0.18 brons. Anna van der Breggen, die met Vos de regie in de kopgroep stevig in handen had, werd vijfde op 0.55.

Succesjaar

Het is na Salzburg 2006 het tweede goud voor Vos op een WK op de weg en het is de zevende keer op rij dat de pas 25-jarige wielrenster op een WK minimaal tweede wordt bij de senioren. Bij de junioren verscheen de Brabantse tweemaal aan de start en veroverde ze goud (2004) en zilver (2005).

Vos is de derde Nederlandse met twee wereldtitels op de weg. Leontien Zijlaard-Van Moorsel (1991 en 1993) en Keetie van Oosten-Hage (1968 en 1976) gingen haar voor. In 1975 was de regenboogtrui voor Tineke Fopma en in 1979 voor Petra de Bruin.

Met de nieuwe titel zet Vos de kroon op een jaar dat toch al niet meer stuk kan. De wereldtitel veldrijden, ritzeges en de eindzege in de Giro, Tour Feminin en Limousin en de Holland Ladies Tour zijn naast het olympisch goud slechts een greep uit Vos' successen in 2012.

Magistrale jump

De Nederlandse rensters domineerden in de 128,8 km lange koers. Bij iedere aanval was een landgenote van de partij en op 34 kilometer van het einde nam Vos zelf resoluut de touwtjes in handen.

Ze greep de zesde van acht beklimmingen van de Cauberg aan voor een magistrale jump. Ze overbrugde in één ruk een half minuutje met de koploopsters Charlotte Becker, Amber Neben, Rossella Ratto, Van der Breggen en Neylan. Later voegde zich daar ook Longo Borghini nog bij.

Bij een aanval van Vos op de voorlaatste klim van de Cauberg moesten Becker en Ratto passen, waarna op haar tweede demarrage niemand meer een antwoord had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl