NOS NieuwsAangepast

Louvre opent 'glazen sluier'

Het Louvre heeft vandaag een nieuwe vleugel geopend die volledig is gewijd aan kunst uit de islamitische wereld. De vleugel heeft naar schattig 100 miljoen euro gekost en er is bijna tien jaar aan gewerkt.

Het is het grootste gebouw sinds de bekende glazen piramide van het Louvre, die twintig jaar geleden werd neergezet.

Sluier

Het gebouw heeft een golvend dak bestaande uit platen van glas en goud. De vorm verwijst volgens de architecten Mario Bellini en Rudy Riccioti naar een zijden sluier. Binnen is een groot deel van de 18.000 islamitische kunstwerken uit de collectie van het Louvre te zien.

De nieuwe vleugel ligt grotendeels onder de grond. Architect Riccioti: "We moesten 12 meter onder de grond graven in een gebied met veel water, vlakbij de Seine. De bouwplek was een soort operatiekamer, elke kleinste beweging werd gemonitord".

Te klein

Het Louvre had al langer een kleine afdeling met islamitische kunst. Die kwam er in 2003 op initiatief van president Jacques Chirac.

Chirac was fel tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak en wilde met de tentoonstelling een dialoog tussen het Westen en de moslimwereld stimuleren. Omdat de afdeling al snel te klein bleek, werd besloten om een aparte islamitische kunstvleugel te bouwen.

Charlie Hebdo

De opening van het nieuwe gebouw komt op het moment dat Frankrijk in zo'n twintig islamitische landen de ambassades en consulaten heeft gesloten naar aanleiding van spotprenten over de profeet Mohammed in het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook de film 'Innocence of Muslims' zorgt internationaal al weken voor grote spanningen tussen het Westen en de moslimwereld.

Bij de formele opening van de nieuwe vleugel afgelopen dinsdag zei de Franse president François Hollande dat de tentoonstelling laat zien hoe tolerant de islam is, "in tegenstelling tot wat sommige uit naam van de islam beweren". "De beste wapens om te strijden tegen fanatisme dat zich beroept op de islam, is de islam zelf", aldus Hollande.

Een woordvoerder meldde namens het Louvre dat er voor de opening vandaag geen extra veiligheidsmaatregelen waren genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl