NOS NieuwsAangepast

Gewonden bij Facebookfeest Haren

In Haren is het Facebookfeestje volledig uit de hand gelopen. Een deel van de duizenden mensen die er op af waren gekomen gooit met flessen, vuurwerk en fietsen naar de ME. De ME heeft charges uitgevoerd. Zeker tien mensen zijn gewond geraakt, onder wie een agent. Twee zwaargewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de politie zijn er zeker vijf arrestaties verricht. Burgemeester Rob Bats spreekt van twintig arrestaties en noemt de situatie "het ernstigste scenario" waar rekening mee gehouden werd. Ambulancepersoneel zou zijn bekogeld met stoeptegels. Volgens de politie kunnen de hulpdiensten nauwelijks hun werk doen.

De politie zegt de situatie nog niet onder controle te hebben en maakt camerabeelden van de relschoppers om later verdachten te kunnen opsporen. De politie en de gemeente roepen mensen op om weg te blijven uit Haren of als ze er al zijn om naar huis te gaan.

Grimmige sfeer

Volgens het UMCG hebben zich zeker negen gewonden bij het ziekenhuis in Groningen gemeld. Ze waren geraakt door glasscherven, eentje had een gebroken sleutelbeen. Het ziekenhuis heeft extra personeel opgeroepen en standby staan.

Aan het begin van de avond was het vrij rustig en leek het nog gezellig. Rond half negen sloeg de sfeer om en werd het grimmig. Een groep jongeren gooide de dranghekken rond de Stationsweg om waar het verjaardagsfeestje zou zijn en rende daarna de afgesloten weg in.

Ook vernielden ze lantaarnpalen en verkeersborden, ligt de straat bezaaid met glas en zijn tuinen vernield en is er een Albert Heijn-filiaal geplunderd. Zeker één auto is uitgebrand.

Livestream

De politie brengt mensen met bussen van Haren naar Groningen. Ook is de afslag op de A28 naar Haren afgesloten. Over de schade in Haren valt nog niets te zeggen, meldt de politie.

Het 'feest' was te volgen via een livestream op internet. Er waren zoveel kijkers dat die uitzending bij veel kijkers op zwart ging. Ook het telefoonnetwerk heeft last van de vele 'feestgangers', melden KPN en Vodafone. Bij een groot evenement worden normaal gesproken extra masten neergezet, maar dat is nu niet gebeurd omdat er eigenlijk geen feest zou zijn.

Alternatief feest

Via Facebook hadden zo'n 25.000 mensen zich aangemeld voor het verjaardagsfeestje van een meisje dat 16 wordt. Zij was vergeten de uitnodiging als privé aan te merken, waardoor steeds meer mensen zich aanmeldden.

De gemeente heeft een voetbalveld in de buurt aangewezen om eventuele groepen feestvierders op te vangen. Daar wordt geen alternatief feest gehouden, volgens de burgemeester. Toch zijn ook daar zo'n 200 mensen verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl