NOS NieuwsAangepast

Meer inzicht in prijs medicijnen

Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

Genzyme, de fabrikant van medicijnen tegen de ziekten van Pompe en Fabry, is bereid meer inzicht te geven in de kosten van de geneesmiddelen. Dat zegt Bert de Jong, de algemeen directeur van het farmaceutische bedrijf.

De medicijnen die Genzyme op de markt brengt voor Pompe en Fabry zijn erg duur. Een behandeling kost tussen de 200.000 en 700.000 euro euro per persoon per jaar. De afgelopen weken was er veel discussie over de vraag of dergelijke dure middelen nog wel vergoed moeten worden.

Het College voor Zorgverzekeringen adviseert de minister met de fabrikanten te gaan praten over de prijzen van de middelen. Genzyme noemt de huidige prijs van de betrokken geneesmiddelen "realistisch".

Opening van zaken

Genzyme zegt op een eventuele uitnodiging van de minister in te willen gaan. Dan wil de fabrikant ook meer inzicht geven in de totstandkoming van de kosten. "Dat hebben we misschien niet goed gedaan tot nu toe", aldus De Jong.

Concurrent Shire, dat een middel tegen de ziekte van Fabry maakt, kiest voor dezelfde opsteling "We wachten op een uitnodiging van de minister", zegt algemeen directeur Paul Flapper.

Europees

"Het systeem dat we nu hebben voor beoordeling van deze geneesmiddelen voor heel zeldzame ziekten werkt niet. Dat moet echt op Europees niveau gaan gebeuren, met meer patiënten dan nu in Nederland kan. Maar de gedachte dat het 180.000 euro kost en dat dus de fabrikant wel veel winst in zijn zak zal steken, klopt niet."

Flapper benadrukt ook nog dat het voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen van belang is "dat het financieringssysteem betrouwbaar is en voldoende rekening houdt met het bijzondere karakter van geneesmiddelen voor dit soort heel zeldzame ziekten".

Zie ook: 'Emoties bij CVZ-hoorzitting'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl