NOS VoetbalAangepast

Speelronde 6: PSV-Feyenoord

De vlag wappert in Eindhoven momenteel alles behalve in de juiste richting. PSV beleefde met nederlagen in de eredivisie en de Europa League een desastreuze week en zoekt zondag tegen Feyenoord naar revanche.

Vooralsnog oogt PSV - net als vorig seizoen - met name buiten de stadsgrenzen lamlendig. In het Philips Stadion toont PSV wel dynamiek en doeltreffendheid, getuige de duels met Roda JC (5-0), Zeta (9-0) en AZ (5-1).

"PSV'ers te introvert"

Het zogeheten 'uitsyndroom' - duels bij RKC Waalwijk (3-2), FC Utrecht (1-0) en Dnjepr Dnjepropetovsk (2-0) gingen verloren - was voer voor de Volkskrant dat drie sportpsychologen onderzoek liet doen.

Het trio kwam met een opvallende verklaring: de spelers van PSV zouden te introvert zijn. "Introverte spelers komen langzaam op gang in wedstrijden. In uitwedstrijden, waarbij het team meer onder druk komt te staan dan in thuisduels, komt die eigenschap duidelijker naar voren en dat hindert het team."

Er is ook een verklaring waarom een club als NEC momenteel in de eredivisie juist goed presteert in uitwedstrijden. "Tegenover NEC zijn supporters vaak minder vijandig. Dat voelt voor spelers als een vrijere omgeving. Met name als het team in eigen stadion zich genoodzaakt voelt het publiek te entertainen met aanvallend voetbal, terwijl er in een uitwedstrijd ook negentig minuten gecounterd mag worden."

PSV-Feyenoord doorgaans vermakelijk

Het is afwachten of Feyenoord dit weekend in een counter-modus naar Eindhoven komt. De duels tussen PSV en Feyenoord staan doorgaans garant voor vermaak. Vorig seizoen boekte de thuisclub een late zege (3-2), wat volgens Dries Mertens "de kampioensoverwinning" was. Hij kwam bedrogen uit; het competitieslot kreeg voor PSV zoals bekend een compleet andere wending.

De Eindhovenaren leunen thuis tegen Feyenoord op een goede statistische balans (29 zeges, 9 puntendelingen en 18 nederlagen). De historische 10-0 zege in november 2010 ligt nog vers in het geheugen van beide ploegen. De laatste Rotterdamse zege dateert van op 14 maart 2004, dankzij een vroeg doelpunt van Ebi Smolarek. Sindsdien wacht Feyenoord al acht duels op een zege in Eindhoven; de ploeg is bij geen enkele andere eredivisieclub langer zonder zege.

Tyton eruit, Waterman erin

Ook PSV bleef afgelopen weekend zonder zege bij FC Utrecht. "Je kunt met onze kwaliteit niet twee van de drie uitwedstrijden verliezen. We dachten dat we het lek boven hadden", constateerde trainer Dick Advocaat na de nederlaag.

De PSV-coach nam maatregelen en slachtofferde doelman Przemyslaw Tyton en aanvaller Tim Matavz voor het Europa League-treffen met Dnjepr Dnjepropetrovsk. Respectievelijk Boy Waterman en Luciano Narsingh kregen in Oekraïne de voorkeur. De mutaties sorteerden niet het gewenste effect. PSV ging door knullige fouten ten onder in Oekraïne.

Overige statistieken:

- FC Twente is de enige eredivisieclub die nog geen punt verloor in de eerste vijf speelronden. Voor Twente is het de beste seizoensstart sinds 1968 toen de club de eerste zes wedstrijden van het seizoen won. - Drie punten uit de eerste vijf wedstrijden van het seizoen is de op één-na-slechtste start voor sc Heerenveen in de eredivisie. In 2002/2003 had sc Heerenveen één punt uit de eerste vijf wedstrijden. Toen behaalde Heerenveen op de negende speeldag zijn eerste zege. - Als Vitesse thuis tegen Heracles Almelo opnieuw het doel schoonhoudt, wordt het clubrecord geëvenaard: vijf opeenvolgende wedstrijden in 1989/1990. - Ajax gaat op bezoek bij ADO Den Haag. De Amsterdammers scoorden de laatste negentien eredivisieduels minstens twee keer, een record in de eredivisie. - Jozy Altidore van AZ staat op zeven goals na vijf speelronden. Shota Arveladze was de laatste AZ-speler die na vijf duels meer doelpunten op zijn naam had staan (negen in 20005/2006).

Programma speelronde 6

Vrijdag, 20.00 uur:Roda JC Kerkrade - FC Utrecht

Zaterdag, 18.45 uur:PEC Zwolle - FC Groningen19.45 uur:RKC Waalwijk - VVV-VenloVitesse - Heracles Almelo20.45 uur:NEC - Willem II

Zondag, 12.30 uur: ADO Den Haag-Ajax14.30 uur:FC Twente - sc Heerenveen NAC Breda - AZ16.30 uur:PSV - Feyenoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl