NOS NieuwsAangepast

Samir A. in cel aangehouden

Hofstadgroeplid Samir A. is een paar dagen geleden in zijn cel opnieuw aangehouden voor terrorisme. Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket bevestigd.

A. zou een aanslag in Nederland hebben voorbereid en daarbij de hulp hebben gezocht van mede-gedetineerden. Volgens het Openbaar Ministerie wisselde hij in het geheim briefjes met een andere gevangene.

Onderschepte briefjes

In onderschepte briefjes zou hij hebben gevraagd of iemand aan explosieven kon komen, in het bijzonder semtex. Hij zou na het uitzitten van zijn celstraf een aanslag willen plegen. Over een doelwit is niets bekendgemaakt.

De medegedetineerde die de briefjes kreeg is niet aangehouden, maar is wel verdachte in de zaak, zegt het OM.

De advocaat van A., Victor Koppe, spreekt van een "onzinnige verdenking". Volgens hem is de beschuldiging afkomstig van een mede-gedetineerde die A. nauwelijks kent. Koppe vermoedt dat de nieuwe verdenking alleen bedoeld is om te voorkomen dat Samir A. in september 2013 vrijkomt.

Huiskamerbijeenkomsten

A. is veroordeeld tot negen jaar cel voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hij was lid van de radicale Hofstadgroep en bezocht huiskamerbijeenkomsten met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

In 2005 werd Samir A. met anderen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op politici of het gebouw van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst was de groep op zoek naar wapens en materiaal voor het plegen van aanslagen. Bij A. werd ook een afscheidsvideo gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl