NOS NieuwsAangepast

Japan eist schadevergoeding China

Japan vraagt de Chinese autoriteiten om de schade te vergoeden die is aangericht aan Japanse diplomatieke missies in China. Sinds vorige week protesteren Chinezen tegen de aankoop door Japan van drie omstreden eilanden in de Oost-Chinese Zee. De onbewoonde eilanden worden door zowel Japan als China geclaimd.

In verschillende steden werden de afgelopen dagen Japanse winkels en fabrieken aangevallen. De Chinezen koelden ook hun woede op de Japanse ambassade in Peking en consulaten elders in het land. "De schadevergoeding is een zaak tussen twee regeringen", liet kabinetssecretaris Fujimura vandaag in Tokio weten. Hij kondigde ook aan dat Japan een speciale gezant naar China stuurt om de rel langs diplomatieke weg op te lossen.

Ai Weiwei

China betuigde vandaag spijt over de aanval van demonstranten op de auto van de Amerikaanse ambassadeur in Peking, afgelopen dinsdag. Als bondgenoot van Japan wordt de VS ook geschaard aan de kant van de 'vijand'.

De Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei filmde de aanval op de auto van de ambassadeur en zette de video op YouTube. Washington heeft laten weten neutraal te blijven in het conflict om de eilanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl