NOS NieuwsAangepast

Schulz verdedigt verklaring over film

Voorzitter Schulz van het Europees Parlement heeft zijn uitspraken over de de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' verdedigd. Een woordvoerder van het parlement zegt dat in de Nederlandse berichtgeving ten onrechte de suggestie is gewekt dat hij alleen oproept om te stoppen met het beledigen van moslims.

De woordvoerder benadrukt dat Schulz zijn verklaring begon met een veroordeling van het geweld dat ontstond in islamitische landen en dat hij wees op het belang van vrijheid van meningsuiting. De beelden die in de Nederlandse media werden getoond, zouden slecht geknipt zijn.

De PVV-fractie in het Europees Parlement stelde vandaag dat Schulz zijn geloofwaardigheid heeft verloren door partij te kiezen voor moslims die tegen de film protesteren. Fractievoorzitter Laurence Stassen wilde dat het Europees Parlement zou stemmen over een gedwongen vertrek van Schulz, maar daar komt het niet van. De PVV krijgt onvoldoende steun van andere partijvoorzitters in het Europees Parlement.

Aftreden

Correspondent in Brussel Tijn Sadée zegt dat de kans erg klein is dat Schulz moet aftreden. "Een dergelijk voorstel tot afzetting maakt weinig kans, aangezien de PVV daarvoor veel steun in het Europees Parlement nodig heeft. De PVV, een fractie die geen samenwerking opzoekt met andere Europarlementariërs, kan daar niet op rekenen. Als het al tot een stemming in het Europees Parlement komt, dan moet minimaal tweederde vóór zijn."

Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen verwerpt de uitspraak van Schulz. Hij wil dat Schulz zijn "onjuiste en ongepaste" uitspraken intrekt. Van Baalen vindt het niet nodig dat Schulz terugtreedt.

Over de rand

PvdA-leider Samsom noemde bij BNR de uitspraken "over de rand". Samsom: "Hij sprak zijn afschuw uit over de film en dat is prima - ik vind de film ook niks. Maar ik zou niet oproepen om hem niet te verspreiden, want dat raakt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting en die is in dit land en elders in Europa een zeer groot goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl